- Komerční sdělení -finance
DomůRady a NávodyZvládnete grilování na jedničku

Zvládnete grilování na jedničku

K jarní zahradní zábavě, na párty s přáteli nebo k oslavám v kruhu rodiny neodmyslitelně patří také vůně grilovaného masa. Vždyť kdo by odolal chuti a vůni dobře propečeného a krásně šťavnatého steaku s křupavou kůrkou na povrchu? S kvalitním grilem to opravdu není žádný problém.

Velikost roštu
Grilovací plocha nebo jinak rošt, by měla zabírat maximální plochu celého grilu, aby docházelo k rovnoměrnému rozvodu tepla a aby grilování pokrmů probíhalo rovnoměrně. Velikost grilovací plochy proto vybírejte s ohledem na množství potravin, které budete na grilu připravovat, resp. podle počtu strávníků, pro které se bude grilovat. Existují také přídavné rošty, které jsou umístěny nad hlavním roštem na grilu. Kromě toho, že zvětší grilovací plochu, umožní i udržovat ugrilované potraviny teplé, grilovat pokrmy na mírnější teplotě nebo poslouží k opékání pečiva.

V současnosti jsou nejpopulárnější plynové grily. Ty jsou oblíbené především pro jejich skvělý výkon a snadnou obsluhu před i během grilování. Grilování na plynovém grilu je velmi komfortní a poskytuje jednoduchou regulaci teploty. Výhodou je také vyšší životnost, snadná údržba a rychlé rozehřívání jediným tlačítkem elektronického zapalování. „U plynových grilů hraje zásadní roli počet hořáků a to, aby byly hořáky rozmístěny pod celou plochou grilovacího roštu. Při výběru plynového grilu se zaměřte na to, zda má každý hořák své samostatné ovládání, takže lze nastavit různou teplotu pro různé části roštu,“ vysvětluje Martin Veselý, produktový manažer společnosti Mountfield. Plynový gril oceníte, pokud grilujete často a nemáte příliš času na přípravu grilu před grilováním, jeho rozehřívání a následný úklid.

Elektrické grily jsou skvělým řešením pro malé prostory a místa, kde není žádoucí kouř. Nemusíte se starat o žhavé dřevěné uhlí ani o to, abyste pořídili a obsloužili plynovou bombu. Tyto grily nejsou náročné na provoz a na terasu nebo zahradu jej jednoduše umístíte. Díky tomu, že neprodukují více kouře než běžná pečení nebo smažení jej můžete využít iv interiéru.

Pokud patříte do skupiny lidí, pro které je grilování spojeno především s vůní kouře, pravděpodobně dáte přednost grilu na dřevěné uhlí. Správná příprava jídla na tomto grilu bude sice vyžadovat větší dovednost, ale výsledek stojí za to. Grily na dřevěné uhlí dosahují při grilování vysokých teplot a jsou vhodné pouze pro používání ve venkovních prostorách, protože se během grilování uvolňuje mnoho kouře. Díky tomu však získávají pokrmy na nich připravené lahodnou chuť s nádechem kouře.

Hitem mezi grilovacími fajnšmekry jsou hybridní grily, které kombinují výhody metod grilování masa na plynu a na dřevěném uhlí. Tyto grily zajišťují rychlé a rovnoměrné teplo plynových hořáků a nezaměnitelné aroma dřevěného uhlí. Maso tak můžete připravit rychlým grilováním na plynu a poté se rozhodnout pro jeho finalizaci na uhlí. Změna režimu paliva nezabere ani minutu. Zásobník s uhlím jednoduše vložíte mezi rošt a plynové hořáky, které uhlí rozpálí rychle a rovnoměrně. Hybridní grily jsou skvělou volbou i pro ty, kteří nad typem grilu váhají.

Technologie
Při výběru grilu se můžete rozhodovat také podle technologií, které zážitek z grilování ještě umocní. Například technologie TRU-Infrared legendární americké značky Char-Broil mění teplo z hořáků v rovnoměrně proudící infračervené záření. Základem je speciálně tvarovaná mřížka se spoustou malých otvorů. Když k ní dorazí horký vzduch z hořáků, prudce se zpomalí jeho proudění, protože nemůže překážkou pronikat dále takovou rychlostí. Teplo se tak místo toho rozšiřuje rovnoměrně na spodní straně roštu, odkud vyzařuje přímo do jídla nad sebou. A protože sál pomalu, nevysušuje ho. „Drobné otvory brání plamenům pronikat vzhůru, takže se maso nepřipaluje a mřížka navíc zachycuje tuk, který by jinak odkapával do plamene. Ten se odpaří v podobě kouře, který přidává masu ještě intenzivnější chuť a vůni,“ říká Martin Veselý, produktový manažer společnosti Mountfield.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek