- Komerční sdělení -finance
DomůRady a NávodyHlavní zásady chutného a zdravého grilování

Hlavní zásady chutného a zdravého grilování

Grilování a opékání s přáteli v zahradě má právě svoji sezónu a přináší příjemné chvíle. Naše chuťové pohárky se neumí dočkat, ale grilované pamlsky jsou zároveň i jistou zátěží pro trávení. Pokud je však správně zkombinujeme, budou o něco zdravější.

Kde budeme grilovat?
Takto zní asi nejzásadnější otázka před každou grilovací párty, resp. sezónou. Pokud náhodou nemáte otázku vlastního krbu či grilu ještě dořešenou, nečekejte. Krb či zahradní gril není věc na jednu sezónu a určitě jej využijete. Z hlediska kuchyňské a společenské logistiky je pohodlné, pokud je krb umístěn přímo na terase. Nezapomínejte však na bezpečnost. Je třeba jej napojit na kouřovod s vyústěním alespoň ve výšce 2,5m. Chcete-li mít na stejné terase sezení a stůl pro 6 osob a hýbat se bez tlačenice jako v autobuse, ideálních je 20 m2. Další možností, díky které nebudete muset při grilování bojovat s počasím, je „schovat“ krb do altánku.

Krb postavený volně v zahradě by měl být dobře chráněn před větrem, resp. stát tam, kde častý směr větru pomůže odvést kouř do volného prostoru. Našemu zdraví ani vůni nepomůže, pokud jej během celé grilování budeme dýchat. Bezpečné zároveň bude, když krb, ale ani mobilní gril či obyčejné ohniště neumístíme pod stromy. Důvody si umí zřejmě představit každý.

Stolování na terase

Co, jak a s čím budeme grilovat
Když máme nachystaný krb nebo mobilní gril, je čas promyslet jídelníček. Neměli bychom zapomínat, že teplotou nad 50 ° C se ničí v potravinách enzymy. Tuky, zejména pro nás důležité nenasycené, se při vyšší teplotě deformují, urychluje se jejich oxidace. Správným výběrem surovin a předpřípravou jídel však lze tato negativa zmírnit nebo eliminovat. Ke grilovaným dobrotám je tedy třeba přidat co nejvíce potravin, které obsahují antioxidanty (chrání imunitu před volnými radikály) a „živé“ enzymy (usnadňují trávení a detoxikaci). Antioxidanty najdeme zejména v bylinkách, zelenině, koření a ovocných plodech. Přirozeným zdrojem enzymů jsou živé, syrové a co nejčerstvější zejména rostlinné potraviny, tedy také bylinky, zelenina a ovoce. Všechno se v našem organismu děje ve vodním prostředí. Ani na grilování by neměla chybět čistá voda, čerstvá ovocná šťáva, případně kvalitní červené víno obsahující resveratrol.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek